Tijdens het schooljaar 2018-2019 namen we ons huiswerkbeleid onder de loep. Door middel van een ouder- leerling- en leerkrachtbevraging hebben we opnieuw nagedacht over onze aanpak rond huiswerk. Op basis van deze input hebben we een aantal richtlijnen uitgewerkt waarmee we samen aan de slag willen gaan. Naar de toekomst toe zouden we graag de invulling van de studie ook aanpassen in functie van ons huiswerkbeleid. Vermits we voor grote verbouwingen staan kunnen we dit om praktische redenen nog niet aanpassen, maar we nemen het zeker mee voor later.
Waarom geven we huiswerk?
Automatiseren van bepaalde vaardigheden. (vb. lezen, tafels) Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer je iets nieuws leert, dat herhaling ervoor zorgt dat je de leerstof een langere periode onthoudt. Het aanleren van tools rond leren leren, plannen, zelfstandig werken… Onze leerkrachten reiken verschillende strategieën aan over hoe je leerstof kan verwerken, we vinden het belangrijk dat kinderen dit ook in een andere context kunnen toepassen. Betrokkenheid van de ouders creëren. Als ouder krijg je de gelegenheid om interesse te tonen wat er in de klas aan bod komt. Je krijgt zicht op hoe je kind leerstof verwerkt.
Enkele krachtlijnen
We willen inzetten op zinvolle taken waarbij we steeds het doel voor ogen houden. De huistaken zullen vooral zelfstandig te maken zijn, met zo weinig mogelijk hulp van ouders. We willen kinderen zelfstandig aan het werk zetten wat betreft de inhoud van het huiswerk, maar ook naar attitude; zelf aan het huiswerk beginnen, agenda tonen, boekentas in- en uitladen… Het differentiëren in de klas willen we doortrekken naar het huiswerk. Hierdoor kan het zijn dat niet alle kinderen hetzelfde huiswerk hebben.
Inhoud van het huiswerk
1ste graad Hier willen we vooral inzetten op de automatisatie van het lezen en de tafels. We vullen de agenda dagelijks in.
2de graad We zetten verder in op lezen, de nadruk ligt nu meer op leesmotivatie. Automatisatie van spelling door het inoefenen van het woordpakket. Er zal ook regelmatig een wiskundeopdracht gegeven worden, functioneel en gedifferentieerd. Opstart leren leren. Af en toe wordt er een les meegegeven in functie van toetsen of een thema. We beperken ons tot 2 taken per dag. We vullen de agenda dagelijks in.
3de graad Automatisatie van spelling en Frans. Leren leren en plannen vooral ter voorbereiding van de toetsen. Maandagmorgen wordt de agenda ingevuld voor heel de week. Taken noteren we in het blauw op de dag dat ze moeten worden afgegeven, ze worden dan pas afgegeven ook als ze vroeger klaar zijn. Met groen noteren we de toetsen die op voorhand ingeschreven worden op de dag dat de toets wordt afgenomen.
Duur en frequentie
We geven huiswerk op maandag, dinsdag en donderdag. Hieronder willen we een maximum aan effectieve werktijd meegeven. Werkt je kind langer aan zijn huistaak? Praat er dan zeker over met de leerkracht.
1ste graad 15 tot 20 minuten
2de graad 20 tot 30 minuten
3de graad 30 tot 40 minuten
Wat verwachten we van de leerling?
- Huiswerk maken. Als het huiswerk niet gemaakt is wijzen we het kind daarop en wordt er verwacht dat dit tegen de dag nadien in orde is. Bij veelvuldig niet in orde te zijn met het huiswerk wordt dit gemaakt tijdens de speeltijd. - Agenda thuis laten zien en laten handtekenen. - Zorgen dat al het nodige materiaal in de boekentas zit. Agenda correct invullen in de klas. In de eerste en tweede graad is er nog veel controle van de leerkracht. Vooral in de derde graad willen we onze kinderen zelf verantwoordelijk maken voor het invullen van de agenda.
Wat mag je van de leerkracht verwachten?
- De leerkracht zorgt ervoor dat het huiswerk duidelijk in het agenda geschreven wordt. - De leerkracht zorgt ervoor dat leerlingen hun huiswerk zelfstandig kunnen maken. In de klas wordt dit voorbereid door bijvoorbeeld de opdracht te overlopen. We trachten de begeleiding van de ouders tot een minimum te beperken. - De leerkracht zorgt ervoor dat het huiswerk gecorrigeerd wordt. Dit kan door de leerkracht zelf, klassikaal of met behulp van een verbetersleutel. De leerkracht geeft (in)directe en gerichte feedback.
Wat verwachten we van de ouders?
- We verwachten dat ouders betrokkenheid en interesse tonen. Dit motiveert de leerlingen. --- Opvolging van de schoolagenda. Dit is een planningsdocument van taken en lessen voor de leerlingen, maar ook een belangrijk communicatiemiddel tussen school en ouders. - We verwachten niet dat ouders het huiswerk verbeteren. - We verwachten ook niet dat de leerstof opnieuw wordt aangeleerd. - Wanneer er moeilijkheden zijn met het thuis werken, verwachten we dat ouders dit melden aan de klasleerkracht.